Magic Blog

Blog

 

 

  Magic Mommy Maker

Magie maak je zelf!


Geen trick or treat dit jaar...


Een klein blogje tussendoor om de Halloween-sfeer wat te redden nu de maatregelen als maar strenger worden! Iedereen kan wat magie gebruiken en daarom pen ik hier even neer hoe ik het dit jaar aanpak! 


Helaas geen traditionele Halloweentocht dit jaar waar we deur tot deur gaan in onze mooiste outfit en een emmertje voor snoepjes...

Maar geen zorgen, er zijn genoeg andere manieren om het gezellig te maken met het gezin en je kinderen een onvergetelijke Halloween te bezorgen! Magie maak je zelf!!!


Ik maakte ook een A4 poster voor een corona-proof Halloweentochtje met het gezin! Je kan hem hier downloaden!


Dit is hoe het er bij ons aan toe zal gaan:

's Morgens zullen er ontbijtjes geleverd worden, helemaal in het thema van Halloween! (we bestelde deze bij een lokale horecazaak Kaffee Kottee).


Na het ontbijt hangt er in de tuin een pinata klaar van Harry Potter, wie o wie zal aan het juiste touwtje trekken...


Daarna zullen we onze mooiste Halloween outfits aantrekker!

We gaan samen pompoensoep maken, niets zo lekker als dat en ook helemaal niet zo gezellig als samen koken.


Wat Halloween knutsels en kleurprenten tussendoor en dan maken we ons klaar voor onze grote Halloween-wandeling. Een Corona-proof versie, we gaan enkel met het gezin op pad, en in onze eigen buurt. We hebben onze poster en een stift bij de hand en gaan op zoek naar allerlei griezels aan de ramen en deuren van huizen en winkels! We trekken streepjes iedere keer als we er eentje zien en tellen dan alle streepjes op. Thuis wacht er een zakje snoep als beloning!


En dan is het tijd om gezellig onder een dekentje te kruipen en een Halloween film te kijken. We zetten de film over 'el dia del muerte' op "Coco" terwijl mama en papa een lekkere pompoen risotto maken. En wanneer de kleinste in bed zit, kijken we nog met de grootste twee naar "Ghostbusters".


Zo, wees geïnspireerd en geniet van jullie Halloween in quarantaine!


Gezocht: Rust!


Mijn voornemen voor 2020


Innerlijke rust.

Niet het gevoel hebben dat je altijd “ON” staat.

In 2019 ben ik niet “OFF” geweest. Er was wel vakantie, twee zelfs, er waren ook weekends en verlofdagen tussendoor, zelfs een tripje voor mijn verjaardag… Maar ik bleef in “ON”-modus.

Alsof de switch geblokkeerd is!

Drie kinderen en twee zelfstandige activiteiten zorgen voor een to-do lijst die zo lang is dat het soms voelt alsof ze rond mezelf gewikkeld wordt als een wurgslang en me belemmert om nog iets te doen. 


Maar het gaat het niet om de hoeveelheid… Die gaat hetzelfde blijven in 2020. Het gaat om het gevoel dat ik er bij krijg. Mama zijn stopt nooit, werk ook niet en daar ben ik net blij om want ik zit helemaal niet graag stil, en het liefst wat ik doe is moederen, mensen helpen en creatief bezig zijn. Daar haal ik net mijn energie uit om verder te gaan! Wat ik heb en doe is perfect! Maar zo voelt het de laatste tijd niet altijd en in datzelfde stramien betekent me-time nemen een langere to-do lijst die achteraf op je wacht! Dus kwam er geen me-time! Maar zo kon het ook niet verder. 

Ik maakte een switch die mijn on/off-switch straks weer doet werken.


Maar hoe maak je dan die switch? 

1. Ik maakte een haalbaar schema zodat ik niet heel de tijd mijn to-do’s moet overlopen in mijn hoofd. Je kan veel plannen maar niet alles, dus in dat schema moet dan zeker ook voldoende ruimte zitten voor ongeplande events, want als een schema te strak is, loopt het zo weer in het honderd. Ik heb nu een schema met themadagen en -momenten, zowel professioneel als privé. Een dag werken voor de webshop, betekent dat ik aan mijn strijkplank sta dus dan kan de strijk ineens gedaan worden. Mijn wasmachine staat in de ruimte vlak naast de badkamer dus terwijl de kids in bad gaan, kan ik een was insteken en de vorige uit de droogkast halen. Wanneer ik een consult aan huis heb bij een kersverse mama, stop ik onderweg voor een boodschap. 

Als je zo een schema maakt, probeer dan eerst alles op te lijsten en vervolgens alles zo efficiënt mogelijk samen te gaan plaatsen in een themadag of themamoment. Dit is heel persoonlijk en afhankelijk van je job of bepaalde zaken al dan niet kunnen overlappen privé en professioneel. Daarnaast heb ik nog steeds fysieke (eigenlijk digitale) to-do lijstjes die op ieder moment kunnen geraadpleegd én aangevuld worden. Daarnaast hangt er een schema van de wekelijks terugkerende activiteiten van de kinderen en to-do’s in de keuken, zodat ook dat niet constant in mijn hoofd overlopen wordt. En ook al is dit iedere week hetzelfde, ze staan nogmaals standaard in de agenda. Neem ook de tijd om even na te denken over de afwijkingen, vakanties ed, om die van de eerste keer allemaal in te schrijven in je agenda, zodat je hier verder niet meer over hoeft na te denken.


2. Ik gebruik een dienst die recepten en de bijhorende ingrediënten aan huis bezorgt zodat ik daar niet over moet nadenken. Alle andere boodschappen probeer ik op te lijsten en snel te halen zodat er geen ruimte is voor “oh, ik ga daar eens bij kijken” of “oh da kan ik misschien ook nog gebruiken” want dan ga je al snel over in “ah maar dan heb ik ook dat en dat nodig…”. Je tijd loopt én je portemonnee geraakt leeg! Ik heb gemerkt met minder frequent naar de supermarkt te moeten gaan dat ik ongelooflijk veel minder uitgeef. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig ook een service waarbij ze jouw boodschappen klaarzetten en jij ze enkel nog hoeft af te halen. Zo’n dienst die boodschappen voor jou doet of je ingrediënten aan huis aflevert lijkt op het eerste zicht misschien niet goedkoop maar ik bespaar er enorm mee. 


3. Ik ruim op! Grote kuis. Ontspullen. Na een workshop van Nele Colle vorig jaar, ben ik hieraan begonnen en hoe meer ik opruim, hoe rustiger ik word. Weten dat wij bijvoorbeeld elks drie pyjama's hebben en geen kast vol zoals vroeger (inclusief nog enkele T-shirts die ik ‘misschien’ nog kon gebruiken als pyjama enzovoort) brengt mij rust. En het helpt in alles, je was is makkelijker bij te houden, het is leuker en makkelijker om alles weg te leggen in de overzichtelijke kasten. Alles is ook makkelijker te poetsen en proper te houden. En ik koop veel bewuster, ik weet vanbuiten wat ik heb en wat ik nodig heb, maar vooral wat ik NIET nodig heb wanneer ik in een winkel sta.


4. En tot slot: mijn telefoon gaat op stil op bepaalde momenten van de dag (uitgezonderd telefoons voor werk, en privé voor noodgevallen). Maar alle “beeps” gaan uit. Er zijn momenten voor WhatsApp, momenten voor mail en momenten voor professionele social media. Vaste tijdstippen op een dag en niet meer snel tussendoor want daar word je gewoon ronduit opgejaagd van. We hebben de nood om altijd iets “nuttig” te willen doen, maar beseffen niet meer hoe nuttig het werkelijk is om naar de bakker te wandelen en even naar de blauwe hemel te staren in plaats van naar een scherm. Want ook dat geeft je algemeen een rustiger gevoel waardoor de rest van de dag rustiger verloopt. Het lijkt soms maar een klein antwoord op het berichtje van je vriendin, of heel even scrollen op Facebook maar voor je het weet is het tijd om naar je afspraak te gaan en heb je je boodschap nog niet kunnen uithalen of het is bijna bedtijd van de kids en staat je eten nog niet op tafel… Want wist je dat het je 20 minuten kost om terug in volle concentratie te geraken na een random tekstberichtje?! 


Werkt het?

JA! Door het schema worden activiteiten gebundeld en ook aandacht wordt gebundeld door structuur in smartphone gebruik, waardoor alles efficiënter is en dus onvermijdelijk veel minder tijd vergt.

Hierdoor kan ik mij nu in “OFF” modus zetten zonder me heel de tijd onrustig en schuldig te voelen en vooral zonder te denken “Ben ik iets aan het vergeten? Had ik nog iets moeten doen?”.

Het is nog maar week 2 van het nieuwe jaar, maar ik voel echt een verschil. Ik ben er zeker van dat er nog momenten gaan komen waar ik even terug in het oude patroon van chaos en achter de feiten aan lopen ga komen maar ik ben er evenzeer van overtuigd dat deze momenten schaarser gaan worden naar mate het schema en de themadagen een automatisme gaan worden waar je niet meer over hoeft na te denken.


So go and make a switch! Proost op 2020!


Hulp nodig met schema’s maken of mentale steun in het proces! Call us: 0493.444.184. 

No worries! In mijn schema is er tijd gemaakt voor jouw zorgen. We are here for you!

Be the change!

12 tips naar een ecologischer leven met (kleine) kinderen en weinig tijd  - kleine aanpassingen die een groot verschil maken

 

The plastic soup is turning into plastic bodies! 


    BE THE CHANGE



Mei plasticvrij? Altijd plasticvrij! Er is de laatste tijd heel wat te doen rond milieu en klimaat. Of je nu voor of tegen de betogingen bent, van mening bent dat klimaatveranderingen er door de jaren heen sowieso moeten komen of niet... er kan toch niemand nog ontkennen dat het vijf voor twaalf is (of laat ons maar NA zeggen) als het op ons plastiek verbruik aankomt he?! Ik ben ook van mening dat er dringend maatregelen moeten getroffen worden door de overheid maar los daarvan ben ik van mening dat verandering steeds bij jezelf begint! 

Dus zeg ik BE THE CHANGE! Je gaat er soms vanuit dat jij het verschil niet kan maken met kleine veranderingen, maar wat als iedereen zo denkt en niemand iets doet? Bovendien zou je er van verschieten over hoeveel plastic het gaat als slechts 1 persoon een verandering doorvoert, laat staan als steeds meer mensen dit zouden doen! 

De realiteit is dat het meeste plastic slechts eenmalig wordt gebruikt, maar wel een levensduur heeft van 100 tot 1000 jaar (tot oneindig zelfs). 1 item per dag, 1 persoon; 365 dagen per jaar, 6 miljard mensen op onze aardbol… Kan jij het nog tellen? Voor de Friends-fans: “That’s math I can’t even do!!”. Wij gaan alvast de strijd aan en beginnen met onszelf!

Een veel gehoorde uitvlucht hiervoor is “Ik heb geen extra tijd om…”, “Het is niet evident met (kleine) kinderen om…”. En vandaar deze blog, met concrete tips voor wanneer je geen extra tijd en kleine kinderen hebt. Ik zal zelfs meer zeggen, die je het leven makkelijker en rustiger maken! Hoe goed is dat? Je steentje bijdragen aan de toekomst van je kinderen en het jezelf tegelijkertijd gemakkelijker maken! 


Een kleine aanpassing maar ik verzeker je dat je nooit meer terug wil, dat je de rust gaat vinden die je zoekt, en dat je zélfs telkens een stapje verder wil gaan (zonder geitenwollensokken, pinky swear!)!


Vervang kleine plastic drankflesjes door een herbruikbare fles. Het lijkt misschien op het eerste zicht  dat dit “extra tijd” kost. Maar tegenwoordig kunnen heel veel van deze exemplaren overigens gewoon mee in de vaatwasmachine. Maar denk eens na over alle blauwe zakken die regelmatig uitpuilen (hier was dat toch zo) waardoor flesjes zich dan elders in huis gaan opstapelen. Of de tijd die je erin steekt om deze flesjes op te ruimen, te stockeren of ‘weg te moffelen’ als er bezoek komt… Om nog niet te spreken van de rust die je ervaart om maar 1 fles te bezitten en niet telkens weer de flesjes te moeten aanvullen, er aan denken om op de boodschappenlijst te zetten, mee te sleuren van de winkel en dan ergens plaats voor te maken.

Grote plastic flessen minderen, is dan ook de volgende logische stap. Wat mij lang heeft tegengehouden is de gedachte dat ons drinkwater niet zo zuiver is als wordt beweerd, zelfs met een zuiveringssysteem. Want zoals het plastic in onze oceanen en dus via onze vis in ons eigen lichaam terecht komt, zou ook onze vervuilende levensstijl in ons drinkwater terecht kunnen komen (denk aan hormonen, chemicalien..). Maar ook van plastic flessen wordt dan weer beweerd dat er petroleum en andere schadelijke stoffen zouden inzitten. Dus koos ik zoals ik bij vele dingen doe -als ik het bos niet meer door de bomen zie- voor de gulden middenweg. In dit geval beiden! Ik ga er op die manier vanuit dat we misschien beter kleine hoeveelheden van verschillende chemicalien binnenkrijgen dan een overdosis van één soort..? Wij kopen flessenwater maar drinken evenzeer gezuiverd water van de kraan. Dit kan op verschillende manieren. Het merk Brita heeft verschillende systemen, van een waterkan tot een groter reservoir, maar ook kleine meeneemflesjes met filter of zelfs een kraan die het water rechtstreeks zuivert. Hun waterdispensers zijn bovendien van plastic gemaakt zonder BPA en andere schadelijke stoffen! Sipwell biedt tegenwoordig ook waterkoelers aan voor in huis. Ze staan leuk, de kids gaan zeker meer water drinken en door de grotere bidons verklein je toch nog steeds je impact op het milieu. Het water wordt aan huis geleverd dus geen gedoe meer, maar hou er natuurlijk wel rekening mee dat je deze bidons ook nog steeds moet kunnen opbergen. Persoonlijk gebruiken wij thuis flessenwater van Evian, want deze zijn vanaf nu reeds met 50% gerecycleerd plastic gemaakt, én met het doel om tegen 2025 alle flessen uit volledig gerecycleerd materiaal te vervaardigen! Een goed voornemen als je het mij vraagt. We gebruiken deze flessen om de drinkflessen van de kids en onszelf mee te vullen ’s morgens. Daarnaast gebruiken we een waterdispenser met zuiveringsfilter die steeds op tafel klaarstaat om jezelf een glaasje water in te schenken. Ik moet je niet vertellen dat plat water het gezondste is, maar als je toch graag een bubbel of een smaakje hebt, dan zijn er ook alternatieven zoals Soda Stream beschikbaar.


Weiger plastic zakken! Het is maar een gewoonte… Tegenwoordig vergeet niemand nog z’n herbruikbare zakken mee te nemen als ze naar de supermarkt gaan. Dus zoveel verandering kan het toch niet zijn om hiermee naar de slager, bakker, apotheek en elke andere winkel te gaan. En ook hier weer de win voor jezelf: rust, geen honderden kleine zakken meer die je opbergt (en dan escaleren) of die je (dure) vuilniszakken vullen iedere week. Mijn kleine-boodschappen-exemplaar is een jutte zak uit Parijs, ‘vree cool’. Koop ook een exemplaar dat bij je persoonlijkheid past, in een mooie kleur of met een leuke quote, eentje waar je graag mee over straat loopt! Gebruik ook stoffen groenten- en fruitzakjes. Je kan deze voor een appel en een ei kopen in de Delhaize. En ze kunnen ook gewoon mee in de wasmachine als ze vuil zouden worden na een tijdje.


Koop geen ‘single use plastic’.  Zoals rietjes, oorstokjes, borden, bekers en bestek. Wil je toch voor wegwerp gaan, kies dan een milieuvriendelijkere en biologisch afbreekbare variant in karton, bamboe ed. Deze zijn te verkrijgen in diverse biowinkels. Want laat ons eerlijk zijn als je een feestje hebt is dit zoooo veel makkelijker dan de afwas doen. Maar vervang systematisch plastic tandenborstels door bamboe exemplaren, plastic speelgoed door houten of rubberen spullen. Maar ook maandverbanden, borstcompressen, make-updoekjes enzovoort kunnen vervangen worden door een katoenen/ecologische variant of zelf herbruikbare exemplaren… wassen moet je toch, ze kunnen makkelijk mee in de machine met de rest en je hebt ze zo ook weer altijd in huis. Makkelijk en goedkoop.


Gebruik oplaadbare batterijen. Ik deed dit nooit omdat ik dacht dat het een veel duurder was en een hele rompslomp om ze dan te moeten opladen. MAAR eigenlijk maakt dit je leven ook weer gewoon veel makkelijker, en goedkoper (want hoe duur zijn batterijen!). Begin met een starterspakket te kopen met lader. Kijk ernaar dat deze lader alle soorten batterijen kan laden, zodat je maar 1 keer moet investeren. Eigenlijk is dit helemaal niet zo duur ook. Persoonlijk gebruiken wij die van Duracell, in slechts 10 minuten zijn batterijen opgeladen, ik durf erom te wedden dat jij niet op 10 minuten tijd in de winkel geraakt voor nieuwe batterijen te gaan halen als je kind aan het wenen is omdat z’n favoriete speeltje niet meer werkt! Daarna koop je systematisch oplaadbare batterijen, zo spreid je ook de investering. Na een jaar heb je zo ongeveer genoeg batterijen verzameld om je hele huis mee uit te rusten en hoef je dit niet meer op je boodschappenlijst te zetten! Altijd in huis! En vanaf nu bespaar je iedere keer wanneer je een batterij vervangt. En je moet niet meer naar het containerpark met hele doosjes vol batterijen. Opnieuw een win voor de natuur én jezelf!


Gebruik LED lampen. Hetzelfde voor lampen, vervang ze systematisch door LED lampen. Ze zijn misschien ietsje duurder maar als je weet dat je er zo veel langer mee doet, zijn ze eigenlijk goedkoper. Je draagt weer een steentje bij voor het milieu. En aan je portefeuille. WIN WIN!


Gebruik een ecologisch pampermerk! Ook hier weer een win-win situatie. Geen of alleszins veel minder rode billetjes. De meeste baby’s reageren namelijk op het plastic verwerkt in de gewone luiers in combinatie met de vochtigheid. Ook de natte doekjes van ecologische merken worden beter verdragen door je baby’s huidje. Zo doe je dus niet alleen het milieu maar ook je baby een plezier. Persoonlijk gebruik ik het merk NATY, ik ben zeer tevreden over de kwaliteit hiervan. Wil je nog een stapje verder gaan, kan je ook kiezen voor herbruikbare luiers. Voor mij persoonlijk is dit over de grens van de beperkte tijd die ik heb… Met allemaal herbruikbare luiers zit je al snel aan wat extra machines en met een gezin van vijf draait mijn wasmachine al overuren. Maar er is nog een tussenoplossing die mij wel nog haalbaar lijkt. Dit zijn herbruikbare luiers met een wegwerp luier-laag als het ware in. Hierdoor kan het buitenste broekje meermaals gebruikt worden en vervang je de luierlaag die er in zit. Hierdoor is er maar een beetje extra was, dat kan gemakkelijk bij de normale kookwas. Zo zijn er bvb gDiapers, deze zijn verkrijgbaar bij Blabloom, een ecologische babywinkel waar je een heel ruime keuze hebt in ecologische luiers, zowel wegwerp als herbruikbaar. Jong geleerd is oud gedaan! Bij Mamathilde kan je herbruikbare poppenluiers kopen. Ze kunnen oneindig veel gebruik worden en kunnen mee in de machine. Zeker en vast goedkoper, goed voor het milieu én een kans om je kinderen van kleins af aan met ecologische keuzes te confronteren.



Gebruik ecologisch verzorgingsproducten. Mijn persoonlijke favoriet voor de kinderen is Naïf, maar er zijn verschillende merken die geen schadelijke stoffen of microplastics bevatten. Ook hier een ruime keuze bij Blabloom, hun producten zijn steeds gekozen met een kritisch oog, zodat je met een gerust hart kan kopen voor je baby’s huidje. Maar los daarvan: eigenlijk heeft een baby niet veel producten nodig. Hier staat enkel een badolie en massageolie in de kast. En zelfs dat wordt quasi niet gebruikt. Shampoo heeft een kind niet nodig. Mijn kinderen hun haar worden enkel met water gewassen en ik kan je verzekeren dat ze nooit stinken, hun haar wordt niet vettig, het blinkt meer dan het mijne en ze hebben nog nooit luizen gehad! Ik ben er ook zeker van dat ze me later dankbaar gaan zijn dat ze nooit vet haar hebben. Zeep gebruik ik enkel om tattoos of stift en verkleedmake-up mee af te wassen. En ook hier, al mijn kinderen hebben nog steeds een babyvelletje. Bij mezelf merk ik ook enorm het resultaat na het overschakelen van producten. Voor mezelf gebruik ik make-up van Aveda. Voor mijn haar ben ik overgeschakeld naar een shampoo bar (net zoals een gewone zeep die je over je haren wrijft). Ik stond hier héél sceptische tegenover maar ben er enorm tevreden van, lekkere geur, zacht haar, gaat lang mee en (weer) geen afval! Whopaa!


Koop duurzaam en lokaal. Er zijn steeds meer winkels die duurzaamheid centraal zetten. In mijn eigen webshop doe ik dit ook door met duurzame grondstoffen te werken en doorheen het hele productieproces de ecologische voetafdruk te verminderen. En er zijn nog winkels/webshops met dezelfde visie. Zoals Home Tales Interior voor je interieur, Captain Cork voor vegan en ecologische handtassen en meer, … Er zijn ook veel initiatieven zoals ‘dagen zonder vlees’ omdat de vleesindustrie een hoge impact heeft op het milieu. Ik ben niet van mening dat iedereen vegetarisch moet worden. Integendeel! Want als jij iedere dag recepten met allerlei exotische ingrediënten maakt is je impact op het milieu ook groot! Wat dan wel? Zoek een boer in de buurt. Koop écht lokaal, vooral als het op eten aankomt! Onze slager heeft een boerderij in de buurt waar de alles van graantje tot het stukje vlees op je bord zelf wordt gekweekt. En op websites zoals www.rechtvanbijdeboer.be vind je diverse lokale producten. Ik denk dat we niet moeten stoppen met vlees eten maar bewuster eten. Maar ook andere producten kunnen meer lokaal gekocht worden en niet uit massaproductie. Uiteraard niet alles… Ik loop ook niet hele dagen in geitenwollen sokken rond maar maak verandering waar die voor jou mogelijk en makkelijk is.


Gebruik gerecycleerd papier. Zowel om af te drukken als om op te tekenen. Concreet betekent dit niet alleen een besparing van 37,5 kilo hout per doos printpapier, maar ook een besparing van 83% water, 72% elektriciteit en 53% CO2-uitstoot tijdens het productieproces! Een heel groot verschil dus voor een kleine aanpassing.


Maak je kinderen bewust van het probleem. En misschien jezelf ook! Doe bijvoorbeeld eens mee aan een opruiminitiatief, zoals de Eneco Beach Clean Cup. Je krijgt een fluohesje, een vuilniszak en een grijpstok te leen en kan aan de slag om alle plastic en afval dat je op onze stranden vindt op te ruimen. Jouw zak lijkt misschien niet groot, maar kijk ’s avonds eens samen naar het nieuws. Ieder jaar wordt al het afval gewogen en wordt er rond de 5 ton!! afval verzameld… op onze kleine Belgische kust alleen, en dan moet je er nog rekening mee houden dat deze stranden reeds van de gemeente uit worden onderhouden. Dat wil zeggen dat deze 5 ton nog maar een fractie is van al een afval dat uit onze oceaan aanspoelt. Op www.mooimakers.be kan je nog andere gelijkaardige initiatieven terugvinden. Ecover heeft een limited edition afwasmiddel uitgebracht waarvan de fles gemaakt is van plastic uit de oceaan. Een perfecte aankoop na zo een dagje om je kinderen en jezelf er iedere dag aan te herinneren. En in een ideale wereld ga je vanaf nu die fles aanvullen met grote verpakkingen ipv nieuwe flessen te kopen. Er zijn biowinkels zoals Biovita, waar je met je fles naartoe kan om ze bij te vullen met een ‘tapkraantje’. Zalig toch!


Neem de fiets! Ik zie er dikwijls tegen op om de fiets te nemen, maar het is zoals bij een workout (wat het bovendien zeker en vast is als je kinderen meezeult op de fiets), nadien voel je je zoveel beter en fitter door in de buitenlucht te zitten, ipv in de file! Het kan niet altijd, maar kijk eens kritisch naar je tripjes, die buurtwinkel is helemaal niet zo ver met fiets en zo is de cirkel weer rond van “de buurtwinkel is moeilijker omdat ik dan geen parking vind”… bij deze is die uitvlucht ook ‘van de baan’ ;-)



Ruim op! Door op te ruimen, creëer je niet alleen rust in je huis en je hoofd. Maar het laat je bewuster omgaan met spullen. Je weet wat je hebt, doordat alles georganiseerd is en je hebt geen overschotten meer, hierdoor ga je bewuster winkelen. Je koopt geen overbodige spullen meer omdat je die al eens kocht maar nergens meer terugvindt of gewoon het bestaan er niet meer van weet. Op die manier leef je ook ecologischer naar koopgedrag toe. Nele Colle schreef hierover een superleuk boek, JOMO (The Joy of Missing Out) en geeft ook verschillende workshops, of persoonlijke begeleiding aan huis, je vindt hier meer info over op haar website. Haar workshop deed mijn ogen alvast nog meer opengaan, en heeft thuis echt voor verandering gezorgd.

 

Nog een stapje verder?

Home made onderhouds- en/of verzorgingsproducten

Als je mij dit enkele jaren geleden voorgesteld had, had ik je voor gek verklaard en nu ben ik fan! Zo fan!! Het geeft me zo een rust om nog maar twee glazen flessen te staan hebben langs mijn wasmachine. Het is gemengd op tien minuten. Met de ingrediënten kom ik enkele jaren mee toe. Het geeft mij vrijheid dat ik hier nooit meer aan moet denken op mijn boodschappenlijstje, en dat ik het toch steeds in huis heb. Geen grote plastic flessen meer bij het afval. Again… Win-win! Neem eens een kijkje op de website van Anne Drake voor nog meer inspiratie omtrent zelfgemaakte producten, zij heeft hierover een boek geschreven doet ook diverse workshops om meteen aan de slag te gaan. Haar slogan is ‘Ecologie op hoge hakken’ en daar sluit ik mij volledig mee aan!


Neem ook je eigen doosjes mee naar de slager, bakker, frituur… Ja, ik weet het! Mensen gaan je aanstaren. Dus weeg dit voor jezelf af of je dat er voor over hebt. Doe je het voor het milieu, of voor jezelf om niet achter te blijven met al die eenmalige plastic bakjes of kartonnen dozen? Er zijn ook winkels waar je olijfolie, noten, granen… ‘van den tap’ kunt krijgen. Hier ga je ook gewoon met je fles naartoe. En nog andere producten. Er komen steeds meer ‘zero waste’ winkels, je kan online een lijst per provincie terugvinden op www.mavieenvert.be. Het voordeel hiervan vind ik vooral dat je koopt wat je echt nodig hebt en dus niet afhangt van de hoeveelheid waar het in verpakt is. Zo heb je geen overschot en etenswaren die je uiteindelijk moet weggooien. Uiteindelijk komt dit ook weer voordeliger uit voor jezelf.


Duurzaam ondernemen. Heb je een eigen zaak? Kijk hoe je eenvoudig dingen kunt veranderen die een impact hebben op het milieu. In mijn webshop staat duurzaamheid centraal. En ik kan niet zeggen dat dit me meer moeite of minder winst oplevert. Alles wordt hier geprint op gerecycleerd papier, en ook verzendingen gebeuren in gerecycleerde LDPE zakken of gerecycleerde/recycleerbare dozen. Zelfs cadeauverpakkingen gebeuren met gerecycleerd kraftpapier en herbruikte/herbruikbare versieringen. De producten zelf worden gemaakt van grondstoffen die duurzaam en zonder het gebruik van schadelijke stoffen gefabriceerd worden. Alles wordt vervaardigd in ons eigen altelier aan huis. Zo kan er een product afgeleverd worden dat veilig is voor baby’s en kinderen, en wordt er bovendien ook aan hun toekomst gedacht. (Meer info op www.mamathilde.be)



De voordelen nog eens op een rijtje:

  • Ik moet je niet vertellen hoe het verbruik van blauwe zakken drastisch gedaald is bij ons thuis!
  • Ook het gebruik van onze bruine zakken is gedaald doordat ze minder gevuld worden met overbodig plastic en overschot van etenswaren ed.
  • Mijn boodschappenlijst wordt steeds meer beperkt tot basisproducten. En dit is een hele verademing voor mijn chaotische brein dat meestal overuren draait!
  • Er is hier bijgevolg ook al heel wat geld uitgespaard.
  • Mijn huid voelt en ziet er beter uit dan ooit. Ook de kinderen hebben een babyvelletje en prachtig glanzend haar.
  • Ik voel me goed dat ik iets doe voor de toekomst van mijn kinderen.
  • Ik ervaar rust! En dan is iets waar ik in deze drukke tijden meer en meer nood aan had.
  • En dat betekent ook meteen meer quality time met het gezin.



Tot slot. 

Ik ben geen expert wat betreft ecologie en ik ga ook niet in het extreme. Bij niets eigenlijk… Maar ik zoek wel steeds naar balans. Mijn motto is meestal: ga voor de gulden middenweg! En hierbij probeer ik steeds het juiste te doen voor mijn gezin, maar ook voor de planeet. Want let’s face it! Zonder planeet geen gezin he!


Dus #signformyfuture maar vooral #actforthefuture! Gebruik deze hashtags en die van #magicmommymaker om te tonen welke tips jij reeds meenam in je dagelijkse routine!


Wil je nog gerichter te werk gaan? Ik kom persoonlijk tot bij jou en dan kijken we samen wat voor jouw levensstijl haalbaar is en hoe jij je leven eenvoudiger kan organiseren terwijl je aan de toekomst van je kinderen werkt!

Je kan een afspraak maken op het nummer 0493.444.184 of een consult inboeken via www.magicmommymaker.be.


*De vermelde merken, winkels en websites zijn mijn persoonlijke favorieten, Ik promoot alleen waar ik zelf 100% achter sta en ik word op geen enkele manier gesponsord!

Pregnancy

The closest I will ever come to magic... Or not?!

 

Al van zolang ik me kan herinneren, wil ik mama worden. Bevallen, borstvoeding geven, een baby hebben,… maar dus eerst zwanger zijn. Wat leek me dat geweldig! En vooral heel magisch! Beginnen van zoiets kleins wat je met het blote oog zelfs niet kan zien, tot een perfect afgewerkte baby van zo’n 50 cm en ruim 3 kg. En dat dus volledig met je eigen lichaam klaarspelen. Die baby dan ook nog eens voelen bewegen, voelen wanneer die de hik heeft,… en zelfs van de misselijkheid had ik een romantisch beeld om 's morgens trager op te staan met een beschuit (het noemt ochtendmisselijkheid, geen idee waarom?!). Als klein meisje stak ik kussens onder mijn kleren en beeldde me in hoe het zou zijn om zwanger te zijn. Naarmate ik groter werd, versterkte dit gevoel meer en meer wanneer ik iemand zag die zwanger was.

 

En toen was het zover!! Het was 3 januari 2009 wanneer ik ontdekte dat ik zwanger was. Ongepland. Niet ongewenst, zeker niet, maar dus wel ongepland. Net een huis gekocht, een nieuwe job begonnen en een schoonmama die twee dagen ervoor nog op de nieuwjaarstoast geklonken had voor heel de familie dat het voor ons dit jaar zeker nog geen tijd was om kindjes te maken! Maar daar stond ie dan: een streep! Een dikke vette roze streep!

 

Mijn hand ging meteen naar mijn buik, ik besefte onmiddellijk dat er een mini-mensje in mijn buik aan het groeien was! Ik kocht diezelfde dag een tweede test, want ik geloofde mijn eigen ogen niet en daarna reed ik terug naar de winkel om een ‘I love Daddy’-tutje te kopen. Het gezicht van mijn man staat op mijn geheugen gegrift! Totale verbazing, maar geen twijfel (want het was toch vooral hij die nog wel even wou wachten), instant happiness . Ik zie hem nog zitten in ons klein huurhuisje in de zetel met de test in zijn handen.

 

De dagen die er op volgden, kon ik alleen maar lachen; overal waar ik kwam had ik een brede glimlach… Ik had het van de daken willen schreeuwen maar dat kon natuurlijk nog niet, wat was dat moeilijk!! Ik kocht meteen ook een boek over zwangerschap, want o jee… ik heb dit niet gepland, en ik was dus niet voorbereid (iets wat ik net heel graag doe als contolefreak). Ik had geen foliumzuur genomen, ik had mijn voeding niet aangepast, de feestdagen waren zwaar geweest, ik had met mijn papa nog een lekkere Barolo (of twee) gedronken, ik was gevallen op de schaatsbaan… En toen sloeg de paniek toe! Ik las overal artikels over miskramen, en de cijfers hieromtrent maakte me nog banger. Ik belde naar de gynaecoloog voor een afspraak, maar daar kan je pas terecht vanaf 8 a 10 weken zwangerschap. Moest ik dan nog zo lang in het ongewisse leven? In mijn hoofd zat je drie dagen na de test naar een hartslag te luisteren bij de gynaecoloog; net zoals in de film toch?! Helaas, zo werkt het in het echt niet. 

 

En toen kwam er de misselijkheid! Enerzijds gaf me dit de gemoedsrust dat alles oke zou zijn en dat ik nog weldegelijk zwanger was, maar anderzijds kreeg ik niets meer gedaan. Ik moest zelfs thuisblijven van mijn job omdat ik niks kon doen zonder naar de wc te moeten rennen. Weken duurde het, tot zo'n 24 weken in m'n zwangerschap om eindelijk een dag door te komen zonder misselijk te zijn en terug te kunnen genieten van eten. Net op tijd voor onze geplande babymoon. Venetië, prachtig was het, maar genieten kon ik ook daar niet echt. Ik lette op wat ik at, want ik was bang om ziek te worden daar. De laatste dag gebeurde dat dan toch; heel de nacht hing ik boven de wc. Op de terugvlucht was ik helemaal uitgeput en dan begon ik ook nog een weeig gevoel in mijn buik te krijgen... Van de luchthaven rechtstreeks naar de spoedafdeling was het gevolg. Ik kreeg medicatie en rust voorgeschreven maar een weekje later was een opname met voorweeën onvermijdelijk. Balen! Daar lag ik dan, opnieuw bang om mijn meisje te verliezen, met iedere beweging voelde ik mijn buik samentrekken en schoot ik in paniek. Na weken plat liggen, kwam mijn buik tot rust. Geen harde buiken meer wanneer ik opstond, geen pijn meer, en dus geen medicatie meer. Ondertussen had de misselijkheid plaats gemaakt voor maagzuur waardoor rechtop slapen een must werd. Ik dacht nu wel te bevallen op 37 weken wanneer ik terug recht mocht staan en wandelen, maar neen hoor! Bollie bleef nu rustig zitten. Ik had zo lang gebeden dat de weeën wegbleven, en nu verlangde ik ernaar om weeën te krijgen... Hoe ironisch is dat!

 

Uiteindelijk ging ik op een frisse septembermorgen binnen in het ziekenhuis voor een geplande keizersnede omdat ons meisje zich in stuit had gelegd. Een groot contrast met het romantische beeld dat ik had om met beginnende weeën en een valiesje in de hand naar het ziekenhuis te vertrekken in het midden van de nacht en volledig natuurlijk een baby op de wereld te zetten (ik mocht dit uiteindelijk wel nog mee maken na mijn derde zwangerschap).

 

Mijn zwangerschap was totaal niet geweest wat ik me er als klein meisje van had voorgesteld. Het was wel een periode met magische momenten: de hartslag horen tijdens de echo's, schopjes voelen in je buik, het geslacht te weten komen, de aankondigingen doen... Maar die momenten waren van korte duur. De magie en euforie van die momenten, werd veelal overschaduwd door mentale en fysieke vermoeidheid, door de lichamelijke kwalen enerzijds en de ongerustheid en angst anderzijds. Bij het minste wat ik voelde, was ik bang dat dit het begin van iets ergs zou zijn. In het begin telde ik af naar de 12 weken, maar na 12 weken telde ik af tot de 'levensvatbaarheidsgrens' en daarna tot de echte 37 weken om gewoon te kunnen bevallen... en uiteindelijk naar de bevalling. En zo telde ik eigenlijk heel de zwangerschap af in plaats van ervan te genieten.

 

Maar dat kan ik dus enkel zeggen als ik er objectief over nadenk. In mijn moederlijk brein herinner ik me enkel de goede momenten. Ik heb heimwee naar die momenten, ook al weet ik dat die niet zo magisch zijn als in mijn hoofd. Iedere keer opnieuw dacht ik, deze keer ga ik genieten. Echt. Maar de misselijkheid werd erger (ja, het kon nog erger) en de weeën kwamen iedere keer weer te vroeg opzetten om dan weer stil te liggen na voldoende rust (ja, ik ben dan nog twee keer overtijd gegaan!) en de ongerustheid werd er ook niet beter op (en ja, hoe meer ik wist, hoeveel te erger blijkbaar). Nu, na de derde -overigens de ergste zwangerschap van alle drie- is er iets meer blijven hangen van die momenten. Maar naarmate de tijd verstrijkt neemt mijn magic mommy brain het toch weer over, en telkens ik bij een zwangere vrouw kom, voel ik toch weer die kriebel in m'n buik. En stiekem wil ik af en toe nog eens een kussen onder mijn shirt steken... 

En dat is voor mij de echte magie van moeder zijn.

 

 

 

 

Gratis downloads (tips, weetjes, lijstjes,...)? Schrijf je dan nu in!

NO spam! Ain't no mama got time voor that!